Wednesday, 30 March 2011

|| Rupa vs Bakat ||

Rupa vs bakat....apa dia yang aku nak citer ni sebenarnya...sebenarnya aku amik masa yang agak lama nak fikir topik yang aku nak wat hari ini...tiba-tiba idea kuar macam mentol lampu..lip lap..lip lap..huhu...macam beselah topik ni aku khas kan tuk artis lah..kalau setakat orang bese ni wat penat je aku nak tulis..korang bukan kenal pun kan..tol x???..haha...

Sebenarnya mana yang penting..bakat ke rupa...orang zaman sekarang ni kalau tak ada rupa...jwb nye kirim salam lah..memang tak dapat..nak minta keje ke..apa-apa ke...kalau yang dahi licin tu yang hensem-hensem tu laju je kan..tapi kalau setakat rupa je ada tapi hampeh tak guna juga kan...tapi tulah sekarang ni orang lebih tengok rupa dari bakat..kalau yang masuk rancangan realiti tu yang rupa tak seberapa tapi sore sedap..last-last kua juga..yang rupa ada tapi sore tak ada kekal sampai final..pelik tol..hhuhu...cam ne nak maju industri kita ni.;...(wahhh...aku cakap macam aku ni artis je..haha...)tak pe..jom aku nak share antara artis yang ada rupa vs bakat ni..jom zaaassssssssssssss...............


1) AYU (OIAM)

Mesti ada sesetengah korang tak kenal dia ni kan...haha...meh aku nak story sikit....dia ni artis suam-suam kuku lah juga lah...dia ni juara one in a million..(ala yang masa ada si sarah ngan shila tuh..yang artis pun boleh kalah ngan dia ni..)..suara dia memang superb lah...tapi sayang di sebab kan rupa dia dia terus senyap lepas menang program tuh...(bukan aku cakaplah..dulu ada artikel tulis sal dia ni...orang kata dia tak boleh naik sebab rupa dia..)ish2...terukkan perspektif orang malaysia ni...cuba tengok kat luar negara bersepah-sepah artis berkulit gelap macam ayu ni tapi ok je...lagi popular apa kan...kalau korang tak caya..cuba dengar lagu dia "hanya di mercu" kalau tak..tak kan dia leh menang program sejuta tu wesh....kesian ko ayu...tak pe...duk umah jaga anak jelah erk...


2) DAFI

Dulu memang aku minat giler ngan si dafi ni....first aku tengok dia masa af terus aku minat...biarpun suara ala-ala kadar je...tapi lama-lama aku rasa bese je ngan si dafi ni..lama-lama langsung aku tak minat...hahaha...si dafi ni suara dia bukan sedap mana pun..bese je...tak pernah pun dengar dia nyanyi part yang tinggi...semenya part rendah-rendah jer...dafi ni harap kan muka je...nak pula ayah dia menteri..lagilah budak-budak pompuan minat kat dia ni...(jahatnya aku...haha....)aku bukan condem si dafi ni..tapi benda betul..suara dafi ni tak layak jadi artislah...kalau karaoke box boleh lah...kalau tak caya dengar lagu dafi tuh....



3) LIYANA JASMAY

Aku suka si LJ ni..tapi bukan sebagai penyanyi lah...kalau berlakun memang best dia ni...tapi kalau penyanyi aku rasa baik tak payah kot...sebab suara dia memang tak sedaplah...macam suara budak 5 tahun je nyanyi....(sedap lagi suara aku..huhu) sebab tu lagu si LJ ni macam lagu kanak-kanak riang..tapi lagu dia memang popular...selalu main kat radio...untung si LJ ni..yelah ada rupa..tak hairanlah lagu dia ni popular kan..Tulah si LJ ni orang nak nyanyi dia nak nyanyi..huhu..sorilah LJ i memang tak minat u nyanyi..huhu...(macam lah dia minat aku..haha...xpe2 wat macam dia minat aku je..haha)


4) BOB AF

Yang ni lagi sorang artis suam-suam kuku...amboi korang mentang-mentanglah si bob badan dia tutttt...korang tak minat lah erkk...kalau suara tak sedap tapi muka hensem korang suka lah kan..hahaha...suara si bob ni memang superb lagi lebih baik dari si dafi tu...pernah masa af dulu si kudsia kahar (tauke radio era) menangis dengar si bob ni nyanyi..kalaulah suara dia ni tak superb tak akan malaysia ni g anta dia bertanding kat luar negara..(kalau anta si dafi ni g...confirm-confirm tak dan nyanyi juri dah suruh balik malaysia..haha)....kalau korang tak caye..korang tengok gambar bawah ni..korang tengok si bob ni dengan kemenangan besar dia..


Ni lah antaranya artis kita yang ada rupa tapi tak ada bakat....yang tak rupa ada bakat pula...so korang rasa macam mana..ada artis lain tak..kalau ada apa kata kita share sama-sama ok....

Nantikan update terbaru yep...

Sekian..



Tuesday, 29 March 2011

5 pelakon malaysia yang aku agak kureng !

Update lagi....hehe...Tajuk macam teeetttt je kan...huhu...suka-suka hati aku je nak suka tak suka orang kan...tak pelah bukan dorang baca pun kan...just nak share ngan korang je...nantilah tak lah membazir duit korang nak belanja aku tengok wayang kalau ada 5 pelakon tu kan..haha...tapi nape 5??? sikit sangatlah..hahaha.....xpe2..minggu ni minggu suka tak suka ye...agak-agaknye lah sapalah artis tu kan...jom kita layaaannnnn....

1) MIERA LIYANA

Mesti sesetengah pada korang ni tertanya-tanya sapa si miera liyana ni kan...ni lah pelakun baru yang baru nak naik....budak mentah yang masih mentah dengan industri seni negara dengan kebodohan statement yang di berikan....Baru-baru ni kontrovesi sal dia ni...yang kes dia pakai baju seksi tu yang nyaris-nyaris nak nampak tuttt dia....ish2...umur baru 17 tahun dah seksi meksi bagai..sayang muka lawa tapi tak membawa ke jalan yang benar...alasan dia pakai seksi gitu sebab dia cakap:

"nak nampak kelainan..kalau pakai tiub nampak tak sesuai sebab baju ni terdedah kat belakang..."

kelainan apa dik non oi....tulah kalau budak mentah nak jadi artis...lain kali belajar dulu tu yang penting...dia ni berlakun tak lah sedap mana..kalau tak caye cuba tengok lakonan dia dalam dengan elyana tu...jom kita tengok gambar seksi dia ni...

seksi kan???

Ni lagi 1..memang seksi budak ni...

 
2) SHAZ JASLE

Ni lah mamat yang perasan dia ni mat salih tau x...kalau nak sebut nama dia ni kene sebut betul-betul sebab dia ciap warning lagi kat wartawan kalau silap sebut nama dia dia tak akan di interview...huh...menyampah..huhu....kalau dulu nama dia kita sebut "shaz jasli"" sekarang ni dah tukar jadi"shaz jazle" ....berlakun tak lah hebat sangat pun...ala-ala kadar...tapi korang yang kat luar sana yang tergila-gila kan dia ni bek korang simpan je angan-angan korang nak pikat dia ni sebab test dia popuan mat salih je...tak main orang melayu ni..( habis tu yang dia couple ngan si maria farida tu apa erk...yang terbaru dengan si dewi remaja tu neelofa...setahu aku dorang tu orang malaysia...ish2...tulah jangan cakap besar kan..)


 
3) DIANA AMIR

Actually aku suka dengan si diana ni dulu-dulu lah..tapi ntahlah napa erk aku tak suka dia...meh aku nak story mory sikit...dulu aku suka dia sebab imej dia bersih...first aku kenal dia masa dia berlakun dalam impian ilyana tu...nak-nak pula dia ni student u..usm lah..kira ada pendidikan pah tu imej dia bersihlah..tup-tup bila dah naik sikit terus seksi meksi...yang tu kira ok lagi ni siap hisap rokok lagi...sayangla..muka ada..pendidikan ada..tapi tak jaga...sekarang ni bertambah seksi kalau pakai baju macam tak cukup kain jerr....sori lah diana kamu telah di shortlisted kan..huhu

Masa mula-mula dia jadi artis..masa ni dia baru nak berlakun drama impian ilyana

Ni bila dah naik sikit terus buka sana ni...ish2..terukkan....

korang nampak tak si diana ni tengah merokok..!


4) NITA (OIAM)

Dia ni bukan terkenal sangat pun..nyanyi pun satu lagu je aku rasa...tapi suka cari publisiti murahan macam ni...artis malaysia memang gini erk..Dia ni memang dari dulu aku tak suka...seksi habis...dahlah badan die kasar..pah tu pakai pulak seksi-meksi gitu...sabar jelah...tapi masa dia couple ngan zahid dulu aku tengok dia dah ok..rambut panjang..pakai pun dah sopan lah kalau nak banding dulu-dulu tu...tapi pah dia putus je ngan si zahid tu...dia jadi macam nyah je aku tengok ngan rambut pendek...pakai baju memang tak cukup meter..kalau tak caye jom kita tengok same-same...

Kan nampak sopan pakai macam ni...ni mesti si zahid yang suruh pakai sopan-sopan ni...sebab tak nak makwe dia ni jadi tontonan ramai...tapi lepas putus je ngan zahid......



 
 
Lepas putus ngan zahid ....Cuba korang tengok gambar ni..sama je kulit warna kulit dengan baju tu...baik tak yah pakai baju..!

5) ROSYAM NOR

Mesti ada sestengah korang terkejut bila aku list kan si pelakun ensem ni kan...(ensem ke...tapi ramai orang kate ensem)..aku bukan tak suka cuma kureng lah sikit ngan dia ni...bukan apa..dia berlakun memang ok sangat-sangat..yang tak ok nya...bila setiap drama yang dia buat dia lah hero nya...pah tu semua pompuan berebut kat dia...adoi..macam tak ade hero lain je..pah tu siap jadi budak sek lagi...tak sesuai..(wat bunyi sengau sikit) kalau ye pun nak jimat pelakun tapi  janganlah setiap drama yang dia wat dia hero nya...bosan lah.,..dia ni hero tua dah...bagilah orang lain kan..So dah-dah la ye berlakun..keje belakang tabir je suda....


So korang macam mana...puas hati..apa-apa hal tinggallah komen yep...

Tak sabar nak update-update lagi...hehe

Bye..sekian terima kasih...

Monday, 28 March 2011

5 lagu yang aku suka!!!

Kalau entry sebelum ni aku telah senaraikan 5 lagu malaysia yang paling aku tak suka...(kcian lagu-lagu tuh..huhuhhu) sekarang aku nak senaraikan 5 lagu yang aku suka...nak tau kenapa aku tak kata 5 lagu malaysia...sebab bukan semua lagu malaysia ku suka...aku suka campur-campur..haha...kalau ada yang kita tak suka mesti ada lagu yang kita suka kan....kalau aku dengar lagu confirm aku akan repeat sampai aku puas dengar...haha..

sampai kwn aku kata ;

"ko ni dah habis lagu ke pasang...asyik-asyik lagu ni bingit lah....."

Ahh....aku tak peduli..yang bingit telinga dia bukan telinga aku kan...haha...dah aku suka dengar ikutlah nak dengar bape kali pun..(jangan tiru aksi ini..kerana ia boleh mengundang pergaduhan..haha)..jom kita layannn....

1) MY HEART - ACHA & IRWANSYAH

Jiwang karat kan???..hahaha...aku suka lagu ni sebab lagu ni memberi makna pada aku....dari sek men sampailah sekarang aku tak jemu-jemu dengar lagu ni..Biarlah lagu ni aku dah ulang 10x pun aku tetap akan ulang dan ulang sampailah aku muntah..haha...kalau aku dengar lagu ni kat pasaraya ke..aku sanggup tak g mana-mana sebab nak dengar lagu ni...(padahal dalam fon ada,laptop ada..).. lagi 1 aku suka bangat sama IRWANSYAH ni dong....kapan ya guek bisa ketemu sama dia....aku bisa ngomong sih..(pandai tak aku cakap indon..haha)...ganteng bangat sih IRWANSYAH ni.....hehe...


sebelum tu aku nak share dengan korang gambar wedding IRWANSYAH ni..(kempunan aku...cewaaaah.)..bercinta dengan orang lain tapi kahwin dengan orang lain...tulah di namakan jodoh ALLAH kan...



2) TUJU-TUJU RINDU - ARROW

Ok ni lagu lama ni dalam tahun 90 an..sebelum-sebelum ni aku memang pernah dengar lagu ni...tapi aku tak pernah amik port pun kan..tapi selepas ada seseorang dedicate kan lagu ni tuk aku...dari hati aku yang keras masa tu..lebih keras dari batu (bergaduh besar jugalah masa tu..ahakkks.) bila dengar lagu ni terus jadi lembut macam kain sutera..haha...hebat tak penangan lagu ni...sampai sekarang aku suka lagu ni....kalau aku g karaoke ke ngan kawan-kawan lagu ni adalah lagu wajib aku nyanyi...cuba kita hayati lirik lagu ni memang best sangat..kalau tak percaya korang dengarlah...100 mark tuk somebody tu sebab pandai pilih lagu...:-)



3) KU ADA KAMU - ADIRA

First time aku dengar lagu ni memang best...(kecewa lagu ni tak menang AJL..)...di tambah dengan penyanyi yang cute ni membuatkan aku lagi suka lagu ni..(gurau jelah..haha)...Aku suka lagu ni sebab lirik dia sangat menyentuh perasaan..(koya gedik jap..)..pah tu lagu ni tak lah slow sangat sampai wat aku ngantuk kan..dia ada high note and lower note..kira ada naik ada turunlah..tak lah mendatar macam sesetengah lagu tuh....dahlah video klip dia ala-ala di atas kayangan kan...hukhuk..



4) CINTA TAK BERSYARAT - ELEMENT

Lagu ni first dengar meremang bulu roma...haha...(lagu background blog aku..tu yang korang dengar tu yang ni lah..haha)..lagu ni first aku dengan dalam laptop kawan..lepas tu terus aku download lah...dalam sehari dekat 50x aku ulang...haha..hebat tak...memang tak jemu lah lagu ni bia pun aku ulang sejuta kali pun..haha...credit for element...sebab telah mencuri hati aku...haha..


5) MENYESAL - 6IXTH SENSE

Jangan risau aku tak akan menyesal dengar lagu ni...haha...walaupun lagu ni ala-ala lambat kan...tapi tak pe kelambatan lagu ni aku bolih terima...haha...sebab muzik dia best....kebanyakkan lagu kumpulan 6ixth sense ni semuanya aku suka...cuma aku senaraikan yang ni lah.,..sebab lagu ni lagu yang paling latest kan...aku sure ramai yang suka lagu ni kalau tak tak kan lagu ni boleh jadi lagu drama kan..(aku tak ingat drama apa...sebab aku tak layan drama tuh...sebab aku tak suka hero tu..bajet name omputih..huh)




That it for today...mesti korang pun ada lagu-lagu yang korang suka kan...apa lagi jomlah kita share sama-sama....manalah tahu ada yang sama kan...

Tak sabar nak update blog lagi!






Saturday, 26 March 2011

5 lagu malaysia yang aku tak suka

Ewah tajuk macam teettttt je kan hahaha! bukan ape sekali sekala aku nak bagitahu korang pasal bab-bab feveret ni boleh kan??? eh tak tak yg ni bukan pasal feveretlah...... ekceli banyak lagu yg aku tak suka tapi aku skip skip skip lalalala...... pastu pilih je lagu-lagu yg bile aku dengar je rase-rasa arghhhhh tutup radio sekarang menyampah betul huhuhuhu!.... pastu aku mesti akan cakaptak ada lagu lain ke nak pasang asyik lagu yang sama je...so borim tau..(kalau gitu ko wat radio sendiri ...tak pun ko jadi dj jer...haha)


Inilah lagu yg paling hampeh bila keluar kat radio.... kalau pasang kat shopping complex lagilah aku rasa cam nak lari keluar je pastu rasa nak hempuk je kepala DJ tu...(jujurnya aku..hukhuk) ...... Pleaselah lagu macam kanak-kanak riang tengah makan sugus...hihihi..... memang tak sesuai ok bile raja shuffle nyanyi lagu cam ni je... . tapi siyes bile aku dengar lagu ni memang aku akan bayangkan suasana burung-burung beterbangan bukit bukau langit membiru ala-ala suasana kampung gitu. huh tak rock langsung..... please komposer-komposer jangan nak cipta lagu camni lagi lagu twinkle-twinkle little star lagi erk.... (macamlah diorang bace apa yg aku tuli..hihihi)




Haaaa ni satu lagi bile aku dengar je si liyana ni nyanyi automatik rasa-rasa nak lompat riang ria hari raye je....sungguh kanak-kanak lagu dia ni...tol x???  budak 5 tahun lagi sedap nyanyi dari liyana ni tau uhhhh....(suka hati aku je kan...xpe2...just opinion je) orang jadi penyanyi nak jadi penyanyi jugak berlakon je dah cukup kan... Kalau nak menyanyi pun cuba cari lagu yang berkualiti bila orang dengar rasa nak dengar lagi...bukan dia ni rapat ngan si aizat..ok lah tu...lagu aizat semua best aku suka dengar....
"hey hey hey aku tak percaya cinta aku tak percaya kamu aku tak percaya hey hey hey" jom kita lompat kanak-kanak ribena..hehe




3) AMARAH-SITI NURHALIZA & KRIS DAYANTI

Lagu ni kalau aku dengar confirm aku akan tutup radio...aku tak akan fikir 2x lah...ni lah lagu siti yang paling tak berjenis..apa punya lagu lah...macam main reka je...asal cukup 1 album...adoyai..saba jelah kan...kalau korang tak percaya korang dengarlah...sebelum ni lagu-lagu mak iti ngan kriss ni bestlah kan..ntah kenapa makin lama lagu dorang macam hampeh je...ish2...nanti peminat lari baru tahu....kalau dulu selalu lagu ni main kat radio...sekarang ni dah tak ada dah..aku rasa DJ pun dah bosan.,..so dorang pun tak nak pasang dah..hukhukhuk



4) KAU BISU-ALYAH

Mesti ada sesetengah dari korang ni tak pernah dengar pun lagu alyah yang ni kan...sebenarnya ni lagu baru dia lah..memang kalau korang dengar mesti korang bom radio tu...haha...apa punya lagu lah si alyah nyanyi ni...1st aku dengar lagu ni...aku tak tahu nak cakap...sayang tol lah...lagu alayh sebelum-sebelum ni memang best lah..tapi silap dia nyanyi lagu ni..tak sedap langsung.....lain kali kalau nak pilih lagu pilihlah lagu yang betul-betul jangan tangkap muat je...sabar jelah..



5) BILA AKU SUDAH TIADA - HUJAN

Mesti ada sesetengah korang marah aku kan bila aku senaraikan lagu ni di antara lagu yang bad bagi aku...haha...sabar-sabar...nak wat camne aku memang tak suka lagu ni...kalau aku dengar lagu ni mesti aku rasa nak tidur je..lentok btul muzik dia ..haha...dahlah sore si noh ni macam nak tidur je..patutlah rambut dia macam tu..haha..agaknya masa dia nyanyi tu dia nak tidur..haha



So bagaimana pulak dengan anda?kalau ada meh lah share kat sini kan..haha...aku pun nak tahu gak lah..huhu

Harap-harap korang terhiburlah ye....

Semoga jumpa lagi...daaaa....

Friday, 25 March 2011

CUSTOMER yang aku benci bila BEKERJA

Hohoho tajuk entri memang pendendam..... well tak lama lagi aku akan sibuk mengusakan bisnes-bisnes....(macam bisnes besar sangat kan..haha)  mengusahakanlah sangat padahal pekerja bawahan je KAHKAHKAH gaji pun tarakkkkk..... biasalah menolong secara ikhlas kan tapi masalahnya ikhlas ke? puih puih.
Ekceli selalunya  setiap harilah aku  ligat jaga kedai my family.... so dari situ aku dapat tengok banyak gile gelagat customer yg sangat annoyink dan hell wakakaka...... kekadang terasa nak menyumpah sopan pun ade tapi apakan daya diorang customer so aku buat muka ala-ala penyayang secara hipokrit gitu walau dalam hati nak cakap *hei belahhhhh....syuh2...hehe... dari sini sila pergi makan kat tempat lain buat menyakitkan hati je huh*

meh meh aku nak kongsi sikit sila jadikan tauladan lalalala.

1) JENIS YG TAK HORMAT PEKERJA

haaa yg ni aku paling menyampah...... customer hembus asap rokok fuhhh fuhhhh kat muka kitorang time masa nak order memang rasa nak lempang je kan ..... yes ini selalu berlaku oke lebih-lebih lagi customer lelaki......  mane tahu kot-kot telinga tersumbat ke masa tu kan hik hik hik...... lebih-lebih lagi kalau pekerja baru bila ramai customer feel tu memang gugup sikit...... so faham jelah kitorang bukan sengaja nak marah-marah kan..... janganlah biadab sangat kata rakyat malaysia penuh dengan kesopanan dan kesusilaan kan huh mencik betul aku.


2) DATANG LAMBAT TAPI NAK MAKANAN CEPAT DARI CUSTOMER LAIN YANG DATANG LEBIH AWAL 
Ni jenis customer yang aku tak suke lah....   baru je order 15 minit pastu sibuk-sibuk datang kat kaunter tanya  :
"dik, makanan lambat lagi ke sampai ni aku tunggu dah dekat sejam dah ni hei lembab betullah kedai ni"
 Wesh  kau tu dahlah datang lambat dari orang lain nak makanan cepat pulak huhuhu! tunggulah giliran kau bil-bil kat dapur tu banyak lagi haaaaa kalau kau nak cepat pergilah kedai yg takde customer gerenti cepat kau dapat makan kan ni dah tahu kedai ni penuh customer kau datang jugak bertempek nak makan kat sini pastu nak cepat-cepat pulak memangtak dapt den nak nolongnya..huhu


3) DATANG RAMAI-RAMAI PULUN 3,4 MEJA TAPI ORDER AIR KOSONG JE

kalau yg spesis ni biasanya remaja-remaja lelakilah. ops ops.... lebih-lebih lagi time bolaaaaa memang menjadi feveret kan kan kan..... (maklumlah kedai aku je yang ada tv..haha) hei pelislah kalaulah camni keadaannya memang lingkuplah bisnes huhuhu! ramai lagi customer yg nak makan tapi dah korang pulun semua meja memang larilah customer lain. kan takde untunggggg dah kan. kalau setakat datang lepak berjam-jam pastu order air kosong je baik korang lepak kat rumah ramai-ramai lagi beshhhh.....  lu fikirlah sendiri nabil nak tengok bola kat mane-mane restoran jangan order air kosong je orderlah jugak nasi ayam ke hik hik hik biarlah berbaloi-baloi aku pasang astro untuk korang tengok bola.

4) DATANG2 DAH ORDER MAKANAN, 2 MINIT PASTU ORDER MAKANAN LAIN, 5 MINIT KEMUDIAN ORDER MAKANAN LAIN PULAK, 10 MINIT, 30 MINIT TAMBAH MAKANAN LAIN LAGI

Tak boleh ke korang order sekaligus? letihlah  nak layan customer camtu..... kalau sekali dua takpelah ni kalau 4,5,6,7,8 kali? ape korang ingat korang je ke customer kat sini ramai lagi tau customer yg aku nak layannnnnnnn!


5) AKU TAK SUKE AMBIK ORDER DARI CUSTOMER LELAKI

sebabnya? GATAAAAAAALLLLLLLL !


dah panjang kot aku membebel. kalau korang tak gheti lagi aku tak tahulah nak cakap ape lalalalalalala kami hormat customer kami tapi tolong jangan bersikap annoyink boleh? hilang sabar tau....

So..see you...selamat membaca..huhu

Thursday, 24 March 2011

2011- Aku Harus Makin Hot

Apekah? hot apenya bangun pagi-pagi dah nampak ade kedutan kat muka oh tacing sungguh dengan kulit sendiri memang sangat tidak menjaga hatiku sob sob sob. botox pelissssssssss!!!....hahaha.....gurau je...dont botox-botox ok...sangat bahaya tuk kita nanti...

Yes.... seperti biasa tahun 2010 banyak meninggalkan kenangan manis-pahit-kelat-masin dalam hidup kite.... bagi aku tahun 2010 lah terlalu banyak peristiwa yang bad yang terpakse aku lalui....banyak sangat tapi tak perlulah aku share kat sini sebab ia terlalu peribadi  dan hanya tuk diri sendiri saja..(jangan marah..huhuhu) pasti semua benda tu kite takkan lupe lebih-lebih lagi kalau kenangan bad-bad tu kan perlu diingat sampai bila-bila kan....tapi tu tinggal kenangan...hukhukhuk....
Ok2.....meh aku nak kongsi yg aku punya meh....

 NAK TAMATKAN PENGAJIAN. alhamdulillah setelah 3 tahun lebih ni merangkak-rangkak nak dapatkan ijazah akhirnya nak tercapai sudah....aku cuma tinggal 1 sem je lagi tuk berada di UUM ni...seterusnya aku akan praktikal..(tak saba rasanya nak kua dari UUM yang sengal ni...hahaha). walau pointer cukup-cukup makan je...(yang penting nak sampai 3 dah tau..hahaha) aku akan usaha naik kan lagi sampai 3 tuk sem ni dan sem depan..(usaha tangga kejayaan...)...Tapi mak ayah tak bagi kawen agi...hahaha...keje dulu....tapi aku nak kawen..nak kawen..haha..(gelenya molep...kahkah)



CARI DUIT. Cuti sem 4 bulan yang bakal menjelma tak lama lagi..apa yang boleh aku wat erk???...tak kan nak jadi suri rumah tangga kan...tak mau lah..hahaha...apa lagi gunakan peluang tu tuk cari duit banyak duit k...(excuse me...i bukan mata duitan tau...agak-agak je..haha)...bukan apa...nak simpan lah duit tuk masa depan...(wah..jurusnye lah kan...hahaha)..bayangkanlah 4 bulan aku cuti..dahlah keje ngan mak sendiri...wau...banyak tu untungnya...so..apa lagi...kita enjoy..!!!






LANGKAWI.Memandangkan sem depan aku,aku dah sem last...so aku plan nak g jalan-jalan kat langkawi....Bunyi macam best je kan...sebab tu aku kena kumpul duit nak g langkawi...(harapkan PTPTN mana cukup lorr...)..Kalau aku tak g sekarang ntah bila aku dapat jejak kaki kat sana...aummm....Tapi ni baru dalam planning je...tak tahu lagi....minta-minta jadi...aku nak g merewang 1 langkawi tuh...akan ku tawan langkawi tuh...wait and see....hahaha




TAHUN UNTUK BERCINTA. Dah memandangkan sem ni dan sem depan je aku dapat bermanja-manja ngan bf aku...so aku target tahun ni tahun untuk aku bercinta...hahaha..(bukan mksud aku tahun akan datang tak leh nak manja-manja.....tapi yela..bila masing-masing dah keje nanti..agak kuranglahkan..tol x???)..Tapi untuk pengetahuan korang semua..tahun ni memang best sangat-sangat banyak perkara yang aku lalui manis-manis je..(sampai semut pun layu...kahkahkah)..So nak macam ni sampai bila-bila...Abg i love u..(gedik kejap...)



KURUS.Aku tekad tahun ni aku nak kurus lah...haha..(boleh ker....sendri jawab..)...asyik makan je...tidur makan tidur makan...huahua...tak mahu kegemukan melanda diri ni....dulu berat aku 48 kg jer...entah kenapa naik mendadak 52 kg...oh my god....aku kena kuruslah..aku tak selesa nak g ngedate kalau badan gemuk macam sekarang ni..haha...(ala baru 52kg belum 62kg lagi.....) tapi tak pe kita sebagai manusia tak salah mencuba kan..so apa lagi...chaiyok..chaiyok..!!!






Jadi...aku kena buat semua ni baru aku boleh jadi hot...haha..

So pada anda semua...nantikan update yang terbaru dari aku ye....

Thank you.....Harap maklumm.....

Tips Hilangkan Jerawat

Wajah adalah pesona setiap insan, baik itu lelaki atau wanita. Hal yang pertama kali diperhatikan jika kita bertemu seseorang adalah wajah. oleh karena itu kita wajib menjaga kebersihan wajah kita. Jika di wajah kita muncul yang namanya jerawat, pasti akan mengganggu sekali terhadap penampilan kita…khususnya bagi wanita yang selalu peduli akan kecantikan.

Jerawat akan lebih menyiksa lagi karena sering muncul pada masa bercinta yang katanya sebagian besar orang adalah masa yang paling indah, jerawat juga muncul apabila kita terlalau stress dan tertekan. bagaimana kita bolih punya kekasih jika wajah kita merupakan sarang jerawat? Pasti sulit sekali bukan? Berikut ini tips yang akan membuat jerawat anda hilang dan tidak akan mengganggu penmpilan anda lagi :

1. Mencuci wajah 2 kali sehari

Mencuci wajah 2 kali sehari akan membantu menghilangkan minyak di permukaan kulit kita. Jika kita jarang membersihkannya, maka bakteri penyebab jerawat akan hidup subur di wajah kita. Namun ingat..jangan mencuci wajah apalagi menggosok wajah secara berlebihan karena malah akan meningkatkan penghasilan minyak sobaceous yang dapat menyebabkan masalah kulit pada wajah. Cucilah wajah 2 kali sehari dengan menggunakan sabun yang lembut.



2. Sesuaikan kosmetik dengan jenis kulit anda

Jika kulit anda berminyak maka gunakanlah kosmetik untuk kulit berminyak, jika kosmetik yang anda gunakan tidak sesuai dengan jenis kulit anda..jerawat akan segera muncul pada kulit wajah anda. Jadi berhati-hatilah dalam memilih kosmetik.



3. Sebaiknya elakkan kosmetik yang berminyak.

Secara alami wajah kita akan menghasilkan minyak, bahkan kulit kering sekalipun. Jadi sebaiknya elakkan menggunakan kosmetik yang berlebihan karena minyak dan debu akan menjadi media bakteri penyebab jerawat pada wajah kita.

  

4. Keringkan wajah kita dengan tuala yang bersih setelah cuci muka atau mandi 

Karena bakteri juga menyukai tempat yang lembab dan hangat.




5. Minum air putih

Hampir 70% kulit kita terdiri dari air, dengan minum air masak 2 liter sehari, maka kulit kita akan selalu fit dan sihat.



 6. Gunakan pelembab kulit

Menggunakan pelembab akan membantu menyehatkan kulit kita, terutama dari kulit kering dan pecah-pecah. Namun pelembab disini bukan bererti pelembab yang berminyak..sekarang sudah banyak produk kosmetik yang berbahan dasar air.



 7. Selalu pastikan kulit anda bersih sebelum tidur.

Selalu cuci muka anda sebelum tidur agar kulit beregenerasi dengan baik.



 8. Sering-seringlah makan sayur dan buah.

Sayur-sayuran mengandung banyak vitamin yang menyehatkan kulit kita. Perbanyaklah makan sayur atau buah, terutama yang mengandung vitamin E. Dengan kulit yang sehat, maka jerawat akan sukar untuk tumbuh dan berkembang.



 9. Tidur yang cukup dan teratur.

Kulit juga sama seperti kita, butuh istirahat. Jadi biasakanlah untuk tidur yang cukup dan teratur. Karena saat kita tidur, kulit akan beregenerasi dan membuang racun2 yang berbahaya sehingga saat kita bangun keesokan harinya kulit kita akan kebali segar.




So macam mana mesti korang tertarik kan....so..apa kata cuba dulu tips ni...mana tau berjaya...

Kalau ada tips lagi akan saya share di sini untuk kamu semua...

Selamat beramal...

Wednesday, 23 March 2011

Aku tak suka bila...???

Wah tajuk hari ini...bila aku tak suka....tak suka apa sebenarnya...banyak sebenarnya....semua orang dalam dunia ni ada benda yang mereka tak suka kan....Hari ini aku nak berkongsilah sikit tentang apa yang aku tak suka....mungkin ada yang dah tahu dan ada juga yang tak tahu....Tapi tak de kaitan dengan yang hidup dan yang mati..(ni sendiri-sendiri punya ok..)...jom kita sama-sama layannnn....

1: Mengumpat

Aku paling pantang,aku paling benciiiiiiiiiiiii kalau ada orang kutuk aku dari belakang...kalau rasa ada yang tak puas hati cakap depan-depan....aku kalau aku kenal sapa yang mengata aku tu memang aku wanted dari awal sampai habis....sebab orang yang macam ni aku memang tak boleh saba...jangan tengok aku ni pendiam je..aku ni slow senang-senang korang nak mengata aku...baru-baru ni aku dapat tahu ada lah hamba allah tu dia and the geng dia mengata aku....tapi tak pe aku saba lagi..tapi pah pada ni kalau aku dapat tau ada sapa-sapa mengata aku...aku tak akan teragak-agak 'engjar' korang semua...hahaha...Aku nak nasihatkan korang..korang tak payahlah nak mengata-ngata orang...kalau kita semua ni manusia yang perfect tak pe...setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan masing-masing...korang kutuk-kutuk orang lain apa yang korang dapat...dosa tau x..tapi aku tak nak cakap lebih-lebihlah...kubur masing-masing nanti kena soal korang pandai-pandailah jawab k..

Mengumpat : Ibarat makan daging saudara sendiri....insaflah !!!


2: Menunggu Dan Di tunggu

Ni perkara yang aku tak suka menunggu dan di tunggu...Kalau setakat tunggu sekejap tu bolih kira lah ni kalu dah samapi tahap 2,3 jam memang aku tak suka....sapa yang suka menunggu dalam dunia ni..kalau ada memang hebatlah...aku tabik springlah....Di tunggu pun aku tak suka...bukan sebab apa...aku jadi tak selesa...yela...bayangkan kita tengah nak bersiap-siap..nak make uplah...nak pakai baju seme....tapi orang yang duk tunggu kita tu duk terlenggok je tengok kita..(tunggu dengan kebosanan....)jadi kita bersiap lama-lama pun tak selesa...nak-nak pula kalau orang pompuan bersiap memang lama....so memang aku tak suka...



3: Kedekut

Ni lagi contoh sifat manusia yang aku tak suka....kedekut ni dia mempunyai banyak perspektif...luas sangat...kedkut dari segi ilmu...pertolongan...DSB....Aku bukan mengungkitlah kan...tapi yela...masa dia nak minta pertolongan kita macam-macam dia wat...kita pun mesti tak sampai hati kan tengok kawan-kawan kita dalam kesusahan...aku pernahlah kena jugak....masa dia nak minta tolong aku..macam-macam dia pujuk aku...tapi alik-alik bila aku minta tolong dia macam-macam dia bagi alasan...bz lah apalah...hampeh lah kan...padahal aku minta tolong tu tak sampai 5 minit pun..aku nak suruh dia tolong aku angkat barang tuk letak dalam stor...tapi alik-alik dia kata dia bz...pah tu ada plak jenis kalau barang nak pinjam barang kita macam-macamlah pujuk kita ni sampai kita bagi dia....tapi bila kita nak pinjam barang dia...kedekut ya rabbi....ish2...manusia ni kan...mulut memang manis...benar kata Dr M manusia mudah lupa...

sekadar gambar hiasan


4: Di kongkong

Mesti kita stress kan bila apa yang kita nak buat orang tak bagi...nak wat tu tak bolih nak wat ni tak bolih...event mak ayah aku tak pernah sekat apa yang aku nak wat ...(tapi berbataslah....)...contohnya aku nak g mana-mana kena report lah...aku nak wat ni kena report jugak...arghhhh...aku stress....cuba kalau dia yang kena kongkong cam ne...baru tau....aku memang tak biasa di kongkong..sebab mak ayah aku sendiri tak pernah sekat apa yang aku nak wat...(maksud aku wat benda yang baiklah...) Kadang-kadang sampai satu tahap kita rasa tertekan dan mulalah gaduh kan...tu yang aku malas.,..sebab aku memang tak suka pada pergaduhan ni...So..janganlah kongkong hidup aku..understand???

sekadar gambar hiasan
5: Kurang ajar

Semua orang dalam dunia ni memang tak suka kan kalau orag kurang ajar kan???....macam tulah aku...aku paling pantang orang kurang ajar dengan aku...tak kiralah kurang ajar dari segi percakapan ke...perbuatan ke...asal aku nampak orang tu memang kurang dengan aku.....contohnya..kita tanya dia tentang sesuatu tapi dia balas dengan menengking...oooo....sakit ati ooo.....agak-agaklah kan...kita ni sama-sama manusia...ada batas-batas wesh....Kalau nak orang hormat kita..kita kena hormat orang dulu...baru orang akan respek kita....kalau kita ni memang dah jenis kurang ajar..jangan marahlah kalau orang kurang ajar ngn kita balik k..


Jadi tu 5 perkara yang aku tak suka kalau berlaku dalam hidup aku...

So,anda macam mana setiap orang ada perkara yang dorang tak suka kan??

Jadi,harap-harap kita dapat mencegahnya...

Sekian..Harap maklum.....

Monday, 21 March 2011

|| Praktikal : pening-pening ||

Hari ni sya nak share dengan korang tentang isu hangat ni..(hangatlah sangat..perasan je lebih...) Sebut je praktikal ni...mesti saya pening....praktikal ni memang akan menjadi masalah pada mereka yang dah berada di tahun akhir....Sebab kita tak tahu nak pilih kat mana....kalau kita tak pilih nanti orang atasan bagi kita kat tempat yang teruk ke...lagi teruk kann???...So sekarang ni saya dah ada 3 organisasi yang dah di pilih....cuma yang tak pastinya tak tahu nak confirm yang mana...huhu....So jom kita sama-sama tengok organisasi mane yang bertuah....hahaha..

1. MTD prime Sdn Bhd 





Besar kan syarikat tu....sebenarnya tu syarikat lebuhraya pantai timur....ni kira induk dialah..Dia ada cawangan kat temerloh...kira dekat sangat-sangat dengan tempat saya....terletak kat Selayang KL...tulah memikirkan kos hidup tinggi kat sana...Erm...bolih kopak di buatnya...huhu...tapi saya suka kerja kat sini....lagipun kos yang saya ambil banyak berkaitan dengan syarikat ni...So...think about it...huhu

2. Bank BSN

Yang ni plak di katakan senang dan boleh di katakan susah...yang senangnya sebab saya ada pakcik di sana..so boleh minta tolong dia adjustkan praktikal kat sana...masalahnya sekarang kos yang saya amik tak lah banyak sangat berkaitan dengan bank ni....so saya cakap kat dia saya nak minta bahagian pengurusan...

Ni sekadar gambar hiasan

Bank BSN yang saya minta di kuantan pahang...so...orang sana kata ok and suruh anta resume je....cuma yang ni saya tak berapa confidnt...huhu...sebabnya saya dari azali tak suka dengan nombor...haha

3. Kementerian Sains,Teknologi dan inovasi

Sebenarnya tempat ni telah di cadangkan oleh kawan saya...maklumat yang saya dapat...kementerian ni memang banyak jabatan-jabatan yang mempunyai persamaan dengan kos saya...so ni pilihan pertama saya tuk saya wat praktikal...lagipun senang sikit member pun ada...so senanglah sikit..


Kementerian ni terletak kat putrajaya ..(best wooo.....hahaha)...memang bestkan ...dah lah tak pernah sampai lagi kat putrajaya ni....haha....


Erm...tu je pilihan saya wat masa ni...sebenarnya banyak lagi tempat yang saya boleh wat praktikal...contohnya WISMA..TNB...TM..cuma tak de perasaan nak g kat sana...hahaha....so cuba yang 3 di atas dahulu...

So..bagi mereka yang mengalami masalah seperti saya...anda bagaimana..dah jumpa tempatnya...???

Nanti kan update terbaru dari aku....sentiasa ada......
Sekian.....Sampai ke temu lagi yaaaa......


Jangan lupa komen yaa....




|| Hangat : Tips Gemukkan badan ||

Ecece korang tak rase mimpi ke saya nak bagi tips ni hahaha!!!..... bukan ape saya rase sangatlah bertanggungjawab untuk bagi tips ni sebabnya saya pun dah dah gemuk sekarang. ceppoooodah 52kg je gemuk apenya (koya di situ....huhu)
 

Buat pengetahuan korang sekalian..... saya ni manusia yg mudah naik  badan tapi paling-paling koman berat saya tak pernah cecah 54kg ke atas tau......(sungguh tak nipu skit habuk....ahakkkss)... dengan berketinggian 158cm..... tak suke....tak suke..... tapi tak pe saya bersyukur saya seadanya....huhu....selalunya orang akan bagi tahu tips nak kurus jer kan....bagi yang kurus pula dorang nak gemuk plak.....pelik-pelik...hihihi.....tak pe...saya ada tips bagi dorang yang nak gemuk....so..jom kita sama-sama layannnn............

 1) MAKAN NASI BERULANG-ULANG

Haaa..... yg ni saya sangat amalkan.....huhu...... kalau boleh nak makan nasi 5x sehari.....(tapi apa kan daya...kena tahanlah....)..... setakat ni aku makan nasi sekali sehari yakni pukul 12..... time breakfeast aku makan roti je then selang seli makan biskut....... camtulah....... kiranya hidup aku seharian tu kurang makanlah...tapi bagi korang yang nak gemuk kan badan tu...korang kena mkn sekurang-kurangya 5x sehari......(kata nak gemuk kannnnn.....)...pkul8,pukul12,,pkul3....pukul6 dan pukul9... tapi beware jangan makan terlebih pulak kan mengundang penyakit kan makssssssss jugak yg susah konon-konon bagi tips salah huhuhu!!! kadang-kadang tu saya makan nasi pukul 12 tengahari tapi dengan syarat saya kena aktiflah kan jalan sana sini ke janganlah makan-makan terus bumbum tidur memang mengundang apendix tu.


Kalau korang makan nasi lemak ni selalu confirm badan korang cepat naik....believe me....ahakkkkss....



Jangan plak lepas korang makan korang terus kroooohhh....tak baik tuk kesihatan...kita nak gemuk secara sihat....(Jangan tiru aksi di atas...)



2) MAKAN ROTI/KEK

 Saya ada kawan dia kurus sangat dulu...... siyes dia memang jarang makan....... hidup dia sehari-hari memang makan nasi je benda lain dia pandang sinis je hahaha!!! ....then dia jeles tengok badan anjelina julie yg seksi aum aum tu kan....... dari situ dia cari inisiatif lain cara-cara nak seksikan body hakhakhak..... pastu dia bantai roti sebungkus besar sehari lama-lama macam ketagih gitu...... time online je cari roti time study pun cari roti jugak tapi nasi tu jangan tinggallah kan...... lama-lama badan dia gebu-gebu macam roti dah auw..... suka nyah hahahaha!!!.... roti bagus sebab banyak karbohidrat seterusnya akan menghasilkan lemak-lemak kat badan kita ada paham?
Wah....mesti mulut korang manitis-nitis air liur kan.....kahkahkah....


3) BUAHAN DAN SAYURAN

Makanlah PISANG makanlah PISANG makanlah PISANG makanlah PISANG.




4) SUPPLEMENT TAMBAHAN

Ada ke supplement yg boleh buat kita gemuk???  pergi tanye Dr Rozmey......haha.... kalau nak tambahkan selera makan adelah kan.... apa yang saya tahu makan minyak ikan kod yg spirulina dan  nutrimetics punya.... tapi kita kena amik vitamin juga dan jangan selalu skip makan viamin ni......kalau nak dapatkan vitamin ni selalu kat farmasilah....so korang macam mana???




Tapi kalau korang nak cuba sangatlah digalakkan makan vitamin yg ada campuran sayur susu soya buahan tu jangan silap beli ubat ketat sudahlah ops ops ops.


 5) MINUM AIR MASAK SECUKUPNYA

Saya ni gila air masak kalau air manis tu aku kuranglah sikit kan ecece.....hihihi.... nak kata baguslah tu (menyampah....huhuhu) kalau kita minum air masak sistem pencernaan kita lancar then akan buang toksin-toksin yg terperap dalam badan so kita akan gemuk secara sihat oke bukannya gemuk kerana toksin yg bermaharajalela kuikuikui!!! oke ni bukan tips nak gemuk dah ala-ala tips nak kurus pun hadooooooo.



ADA PAHAM? KALAU TAK PAHAM SILA BACA SEKALI LAGI KEH KEH KEH.


oh ye ayam dan daging memang lauk pauk yg bisa menggebukan badan tapi ianya tidak elok jika dimakan secara kerap harap maklum huhuhu! yg mengunyah secara kerap tu kan jangan lupa senamanlah juga ringan-ringankan diri berjalan kaki berbasikal turun naik tangga tu ha jangan tau nak duduk tidur dan online sajork memang mengundang malapetakalah jawabnya...hihihihi.


SELAMAT MENCUBA!

Body yg menawan bukan untuk menunjuk tapi untuk lebih berkeyakinan :)


p/s: masih berusaha untuk mendapatkan berat ideal 48kg




Selamat beramal semua...


Harap Maklumlah...