Monday, 21 March 2011

|| Hangat : Tips Gemukkan badan ||

Ecece korang tak rase mimpi ke saya nak bagi tips ni hahaha!!!..... bukan ape saya rase sangatlah bertanggungjawab untuk bagi tips ni sebabnya saya pun dah dah gemuk sekarang. ceppoooodah 52kg je gemuk apenya (koya di situ....huhu)
 

Buat pengetahuan korang sekalian..... saya ni manusia yg mudah naik  badan tapi paling-paling koman berat saya tak pernah cecah 54kg ke atas tau......(sungguh tak nipu skit habuk....ahakkkss)... dengan berketinggian 158cm..... tak suke....tak suke..... tapi tak pe saya bersyukur saya seadanya....huhu....selalunya orang akan bagi tahu tips nak kurus jer kan....bagi yang kurus pula dorang nak gemuk plak.....pelik-pelik...hihihi.....tak pe...saya ada tips bagi dorang yang nak gemuk....so..jom kita sama-sama layannnn............

 1) MAKAN NASI BERULANG-ULANG

Haaa..... yg ni saya sangat amalkan.....huhu...... kalau boleh nak makan nasi 5x sehari.....(tapi apa kan daya...kena tahanlah....)..... setakat ni aku makan nasi sekali sehari yakni pukul 12..... time breakfeast aku makan roti je then selang seli makan biskut....... camtulah....... kiranya hidup aku seharian tu kurang makanlah...tapi bagi korang yang nak gemuk kan badan tu...korang kena mkn sekurang-kurangya 5x sehari......(kata nak gemuk kannnnn.....)...pkul8,pukul12,,pkul3....pukul6 dan pukul9... tapi beware jangan makan terlebih pulak kan mengundang penyakit kan makssssssss jugak yg susah konon-konon bagi tips salah huhuhu!!! kadang-kadang tu saya makan nasi pukul 12 tengahari tapi dengan syarat saya kena aktiflah kan jalan sana sini ke janganlah makan-makan terus bumbum tidur memang mengundang apendix tu.


Kalau korang makan nasi lemak ni selalu confirm badan korang cepat naik....believe me....ahakkkkss....



Jangan plak lepas korang makan korang terus kroooohhh....tak baik tuk kesihatan...kita nak gemuk secara sihat....(Jangan tiru aksi di atas...)



2) MAKAN ROTI/KEK

 Saya ada kawan dia kurus sangat dulu...... siyes dia memang jarang makan....... hidup dia sehari-hari memang makan nasi je benda lain dia pandang sinis je hahaha!!! ....then dia jeles tengok badan anjelina julie yg seksi aum aum tu kan....... dari situ dia cari inisiatif lain cara-cara nak seksikan body hakhakhak..... pastu dia bantai roti sebungkus besar sehari lama-lama macam ketagih gitu...... time online je cari roti time study pun cari roti jugak tapi nasi tu jangan tinggallah kan...... lama-lama badan dia gebu-gebu macam roti dah auw..... suka nyah hahahaha!!!.... roti bagus sebab banyak karbohidrat seterusnya akan menghasilkan lemak-lemak kat badan kita ada paham?
Wah....mesti mulut korang manitis-nitis air liur kan.....kahkahkah....


3) BUAHAN DAN SAYURAN

Makanlah PISANG makanlah PISANG makanlah PISANG makanlah PISANG.




4) SUPPLEMENT TAMBAHAN

Ada ke supplement yg boleh buat kita gemuk???  pergi tanye Dr Rozmey......haha.... kalau nak tambahkan selera makan adelah kan.... apa yang saya tahu makan minyak ikan kod yg spirulina dan  nutrimetics punya.... tapi kita kena amik vitamin juga dan jangan selalu skip makan viamin ni......kalau nak dapatkan vitamin ni selalu kat farmasilah....so korang macam mana???




Tapi kalau korang nak cuba sangatlah digalakkan makan vitamin yg ada campuran sayur susu soya buahan tu jangan silap beli ubat ketat sudahlah ops ops ops.


 5) MINUM AIR MASAK SECUKUPNYA

Saya ni gila air masak kalau air manis tu aku kuranglah sikit kan ecece.....hihihi.... nak kata baguslah tu (menyampah....huhuhu) kalau kita minum air masak sistem pencernaan kita lancar then akan buang toksin-toksin yg terperap dalam badan so kita akan gemuk secara sihat oke bukannya gemuk kerana toksin yg bermaharajalela kuikuikui!!! oke ni bukan tips nak gemuk dah ala-ala tips nak kurus pun hadooooooo.



ADA PAHAM? KALAU TAK PAHAM SILA BACA SEKALI LAGI KEH KEH KEH.


oh ye ayam dan daging memang lauk pauk yg bisa menggebukan badan tapi ianya tidak elok jika dimakan secara kerap harap maklum huhuhu! yg mengunyah secara kerap tu kan jangan lupa senamanlah juga ringan-ringankan diri berjalan kaki berbasikal turun naik tangga tu ha jangan tau nak duduk tidur dan online sajork memang mengundang malapetakalah jawabnya...hihihihi.


SELAMAT MENCUBA!

Body yg menawan bukan untuk menunjuk tapi untuk lebih berkeyakinan :)


p/s: masih berusaha untuk mendapatkan berat ideal 48kg




Selamat beramal semua...


Harap Maklumlah...

4 comments:

  1. dah ada aini...cbe tgk tol2..

    ReplyDelete
  2. hehe..dh bca..sblm ni dh bt, x mnjadi jgk...sabor je la..huhu

    ReplyDelete
  3. yeke...tu kena wat btul2...makan kne jaga...pah pda kul8 mlm jgn mknlah..

    ReplyDelete