Friday, 18 March 2011

~Gemuk???....said no..!!!! ~

Bila dengar je perkataan gemuk...mesti semua orang takut kan..???....Semua orang nak nampak kurus dan cantik di mata orang ramai....macam tu juga dengan aku....bila orang kata aku nampak berisi...aku dah mula gelabah.....so...aku ada cara nak elakkan diri kita semua dari kegemukan...siapa nak bentuk badan 36-24-36....sila follow tips ni....zaaaasss.....!!!

1:Rajin buat kerja rumah

Korang perlu tahu dalam rumah pun boleh berdiet oke........cuba hari-hari korang menyapu mop lantai bersih tingkap susun perabot mesti peluh akan tik tik tik keluar jugak kan......haaaa lama-lama boleh kurus kan???? (Ni tahu makan tidur...makan tidur tahulah tengah cuti sem...jadi korang semua balas dendam dengan membesarkan badan...ish2...teruknya...hahaha) 

tak pun mase terluang korang tengok tv je pastu mengadu sana sini (aii gemuklah sekarang camane nak kurus macam tyra banks ni) (padanmukaku) tak pun korang jadi baby sitter jaga budak-budak jaga anak saudara ke sepupu-sepupu ke tak pun hujung minggu korang buat perkhidmatan baby sitter (kalau rajinlah...kalau tak rajin jaga adik sendiri pun ok...yang mana hyperaktif tu...hahahaha) sebab bila jaga budak-budak yg sedang membesar kita akan banyak bergerak main kejar-kejarlah main sorok-soroklah kan tak ke penat tu...... so korang nak kurus ke tak? lalalala.....fikir-fikirkan lah dan selamat beramal...




Kalaulah korang buatlah...confirm korang kurus...haha....tak caye????....korang tengoklah gambar kat atas tu....kurus kan...haha....so chayokkk...


2: 'Elak' dalam diet

Yang ni biasalah kadang-kadang kita tak sedar ia buat badan kita bertambah 'bum-bum'..... kalau boleh jangan berbual sambil makan sebab mase kita makan tu kite tak sedar berapa banyak makanan yg kite suap masuk kat mulut tu kan. tengok-tengok dah 3 pinggan kita ngapppp sorang2 huhuhu!!!......... pastu jangan selalu bersama kawan-kawan yg kuat makan........... niat nak diet pun tak menjadi sebab tengok orang lain makan sesuka hati je............... kalau diorang ajak keluar jugak cakap je camni :

"excuse me sorry aii diet sekarang, nanti bile aii kurus mac am fasha sandha baru aii boleh keluar dengan you all oke"

hahahaha boooooo! 

Then jangan pilih makanan yg buka selera kita contohnya kalau pergi kenduri banyak lauk yg lazat-lazat macam ayam daging semua tu kan............. so jangan pilih lauk tu tapi pilihlah sayur ke tempe ke konpem akan dimakan dalam kuantiti sedikit..........so lama-lama boleh kuruslah dik oi.....

Pastu kalau pergi majlis kat mana-mana makan dulu benda2 ringan kat rumah jangan datang majlis dengan perut kosong oke sebab nanti korang akan cedok macam-macam lauk dalam pinggan sebab lapar kan (eleh macamlah aku tak kenal nafsu korang lalalala)........ tak pun kat majlis tu korang pilih meja yg jauh dari makanan biar korang fikir :

"ah malas ah berjalan nak pergi ambil makanan jauh tuuuuu dahlah pakai cantek-cantek ni nak berebut-rebut makanan dengan orang pulak" 

wakakaka sempat puji diri tu. eh kurus lagi cantik tau so baik korang kurus hehehe!

Janganlah korang meniru aksi ini...konpem...badan korang seperti di pam-pam....awassss.....!!!


Yang ni memang di alu-alukan kita makan...makanlah banyak mana korang nak makan.....banyak vitamin.....


3.Harus ada pendorong

Tak perlulah nak jadikan fasha sandha sebagai idola sampai ke bila-bila pun korang takkan dapat badan camtu punye so jadikan aii sebagai inspirasi sudah (eh2....ade hati nampak lempang nak???) tampal je gambar wanita yg berbadan ramping kat seluruh pelusuk rumah korang kalau boleh letak kat wallet sekali...... keh keh biar boyfriend tanya:  

"eh kenape buang gambar abang kat wallet ayang ni wuwuwu" 

"perempuan ni inspirasi saye untuk kurus banggggg!"  

Haaaa camtulah semangat tu harus berkobar-kobar ye kena cerai dengan boyfriend sendiri tu belakang kira hahahaha! dan yg penting kena cari seseorang untuk dijadikan tempat laporan dan seseorang tu kena bagi semangat untuk korang kuruslah kalau korang nak makan kfc ke mekdi ke nehi nehi terajang nak? pastu selalu motivasikan diri misalnya kalau kite kurus esok-esok kita boleh pakai baju yg cekci-cekci hahahaha! boleh pakai dress cantik-cantik tanpa malu-malu kan so selalulah berangan untuk kurus.....




Bf dengan kawan-kawan lah pendorong kita....selalunya kalu family ni dorang kurang masuk campur dalam bab-bab ini...ikut koranglah nak gemuk ke kurus ke....tol x....???
so undilah saye sebagai menteri kesihatan baru anda hehehe! bye.


p/s:TIPS GEMUKKAN BADAN KAT SINI


sampai ke temu lagi....waaallahhhh...!!!

No comments:

Post a Comment